Som den miljökämpe jag är så är det givetvis en självklarhet för mig att välja helt grön förnyelsebar el. En stor andel av den svenska elen kommer från vattenkraft som det är i dagsläget men det som växer starkast är energi från sol och vind. Vattenkraft är i de flesta fall bra men kan ha inverkan på djurlivet där man bygger kraftverk så jag väljer ju hellre en annan typ av förnyelsebar energi.

Har den senaste tiden läst på en hel del om solkraft och om möjligheterna att lägga solpaneler på vårt tak. Tanken om att kunna vara helt självförsörjande gällande sin elförbrukning är givetvis väldigt lockande för mig. Skulle man producera mer el än vad man förbrukar kan man ju även sälja tillbaka denna till elbolaget och man har då även möjlighet att sälja elcertifikat.

Det man får göra är att man får sitta och räkna på soltimmar och göra en uppskattning av hur mycket solenergi man kan producera. Det är ju trots allt en ganska så stor investering så man vill ju kunna räkna hem den någon gång framöver. Jag är inte riktigt färdig med detta arbete men i och med att hela tanken ligger i linje med min livsfilosofi som känns detta nästan som ett måste för mig att få igenom.

Det jag inte lyckas få grepp om riktigt hittills är livslängden på panelerna man sätter upp. Hur många år håller de i snitt? Det har ju en stor inverkan när man ska beräkna kostnader, hur ofta behöver de bytas ut. T.ex. på vintern när det faller mycket snö. Hur påverkas solpanelerna av detta? Måste man upp på taket och skotta bort snö för att de inte ska förstöras i förtid?

Tror nog att jag kommer behöva kontakta mitt elbolags kundtjänst för att reda ut dessa intrikata frågor. Eller kanske att man skall ställa dylika frågor till bolaget som ska lägga solpanelerna? Just nu är det lite förvirrat som ni märker men jag har gett mig den på att jag ska reda ut detta snarast möjligt 😊.

Just i dessa dagar med strålande solsken och en molnfri himmel så hade ju solkraftsproduktionen varit på topp om det var klart. Men just i denna stund så väljer jag att inte stressa upp mig utan njuter till fullo av att sitta här i min trädgård med laptoppen framför mig. Hoppas ni gör det samma – njuter av dessa heta försommardagar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *