Nu börjar färgen flagna på vårt älskade hem. Jag måste nog i ärlighetens namn erkänna att trädgården och grönsakslanden har varit mina hjärtebarn under de sista åren. Jag har haft en ”blind spot” gällande huset och de omkringliggande byggnaderna. Nu kan vi dock inte blunda för problemen längre. Det spricker och lyfter överallt. Suck…

Färgen som använts genom åren, och där är många lager, innehåller mängder med olja och kemikalier. Något som vi helst inte vill bara skrapa ner i våra rabatter. Vi började med de klassiska skraporna bara för att upptäcka att även om vi la ut lakan under, så blåste flagorna runt i vår trädgård. Det kändes dessutom som att det bara blev små flagor när vi skrapade. Nästan som ett färgdamm liksom. Det kändes verkligen som en omöjlig uppgift!

Efter att ha gnuggat våra geniknölar så fick vi idén att ringa min mans kusin som äger en målarfirma nere i Skåne. Han gav oss tipset att använda en metod som kallas IR lampa färgborttagning. Efter att ha googlat runt lite tyckte vi att det verkade som en jättebra idé. Vi köpte en IR lampa online från ett företag som heter speedheater och såg fram emot att börja testa den. Vi valde att börja med ett av de mindre uthusen för att se hur det hela fungerade. Det tog en stund innan man fick in tekniken med både värme och hastighet men sedan, hej vad det gick! Den tog faktiskt inte bara den lösa färgen utan gjorde det så att det faktiskt gick att skrapa helt trärent. Fortfarande så hade vi lite problem med den bortskrapade färgen men det löste vi med att spänna upp en presenning under byggnadsställningen vi hade hyrt. Nöden är uppfinningarnas moder! Dessutom så lossnade färgen nu mer som större flagor än som ett tunt färgdamm. 

Vad som gjorde oss extra glada var att i och med att det gick att få det gamla vackra kärnvirket helt rent från färg, så kan vi nu använda gammal hederlig och miljövänlig linoljefärg när vi snart ska börja måla. Det är vinst på alla områden. Vi blir av med gammal oljefärg fullt med kemikalier och ersätter det med giftfri linoljfärg. Dessutom så luktar linolja så vansinnigt gott så det kommer att bli en ren fröjd att få stryka på den på det gamla virket.

Jag tror att byggnaderna blir nöjda också. Tycker redan att de sträcker på sig lite extra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *