Precis hemkomna från semestern nås vi av de hemska nyheterna om skyfall och översvämningar i Tyskland, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Läser i nyheterna att över 100 personer har hittats döda i Tyskland och Belgien, men att fler befaras ha omkommit eftersom omkring 1300 personer fortfarande saknas. Tragedi! Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det var en dag av rädsla, förtvivlan och lidande för landet. Även mitt hjärta är tungt idag och jag känner stort medlidande med alla som har drabbats.

Förhoppningsvis saknas människor för att det inte gå att nå dem, mobilnätet har legat nere och det är svårt att komma fram till en del områden. På nyheterna visas hur helikoptrar räddar personer som står på taket på de trasiga husen som är omringade av den bruna floden som rasar fram obönhörligt, militärer staplar sandsäckar för att bygga barriärer mot vattnet, bilar har svepts fram och kastats omkull som om de vore små leksaker. Så främmande fenomen i Europa, som det vore Bangladesh eller Filippinerna.

Det tyska området Rhineland-Palatine och North Rhine-Westphalia är en av de värst drabbade områden, men än är det inte slut på eländet, mer skyfall är att vänta även idag, enligt BBC. The Guardian skriver att området i vanliga brukar få 80 liter vatten under hela Juli månad, på bara 48 timmar föll det nu 148 liter vatten per kvadratmeter.

Samma artikel berättar hur förödelsen chockerar klimatforskare. Forskare har länge varnat för att avgaser orsakade av mänskliga aktiviteter kommer att orsaka fler översvämningar, värmeböljor, stormar och andra former av extremt väder. Men inte så här fort och i den här utsträckningen. På många håll världen över är det just nu extremt väder, exempelvis värmeböljor i Amerika och Kanada med varmaste rekordet på 49,6 C för två veckor sedan. Bränderna härjar och människor dör i hettan. Förra veckan mättes världens högsta rekord, 54,4 C, i Death Valley i Kalifornia. Helt galet!

Vad som händer i Tyskland nu är en del av en global trend, alltså inte en enskild händelse. I själva verket varnar forskare för att vi kommer få vänja oss vid sådana här extrema väder, det kommer bli det nya normala. Redan nu tas allt färre rekord och extrema väder upp i medierna, det är helt enkelt för många rekord som slås hela tiden. Jorden skriker att det är klimatkris, samhällen krackelerar under effekterna av den globala uppvärmningen. Vi måste agera för klimatet, nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *