Hej vänner! 

Mycket miljönyheter dessa dagar, verkligen på tiden! Särskilt efter att IPCC, FN:s klimatpanel, släppt sin senaste rapport häromdagen som verkligen visar hur allvarlig miljökrisen är. De konstaterar att den senaste tidens översvämningar, bränder och andra effekter av extremvädret är direkt orsakat av mänsklig aktivitet. Rapporten visar hur de senaste 100 åren av mänsklig aktivitet drastiskt har ökat jordens temperatur till 1,1 grader. Redan inom 20 år kan vi ha gått förbi gränsen på 1,5 grader som är det maxtak jordens ledare har beslutat om i Parisavtalet. 

Sedan förra IPCC rapporten år 2013 har jordens temperatur ökat med hela 0,2 grader! Det är alltså extremt akut med stora förändringar i bättre riktning, NU, för vi har inte råd att passera 2-graders tröskeln – mer ökning än så kan mänskligheten inte anpassa sig till. Ökar uppvärmen till 2 grader innebär den extrema värmen att det blir livsfarligt för människor utifrån ett hälsoperspektiv, samt att jordbruket och ekosystemen inte klarar sig. Vilket är scenariot för exempelvis Medelhavsområdet där det också kommer att bli fler bränder, som de som nu rasar i Grekland och Turkiet. Värmeböljor kommer att slå hårdare på städer världen över eftersom urbana områden generellt redan är varmare i jämförelse med landsbygden. 

Men detta är inte bara något som sker på enstaka ställen, tvärtom, så visar IPCCs rapport att det påverkar hela världen och att klimatförändringarna kommer innebära mer extrema regn, vindar och torka framöver. Människans utsläpp av fossilgaser är alltså huvudorsaken till mer extremväder. Exempel på andra förödande effekter är att den smältande permafrosten frigör stora mängder metan och att Amazonas inte kan ta upp tillräckligt med koldioxid, utan istället börjar läcka koldioxid. Metan och koldioxid är en del av människans fossilutsläpp och det är nu på rekordhöga nivåer.

FN:s generalsekreterare António Guterres kommenterar IPCCs rapport med att det är en röd flagga för mänskligheten. Men det är inte försent än att vända den negativa trenden och minska klimatförändringarna, enligt IPCCs experter. Med kraftiga minskningar av bland annat koldioxid och andra utsläpp kan vi minska luftföroreningarna och inom 20 till 30 år stabilisera den globala temperaturen. 

Får ni också den där klumpen i hjärtat av att läsa nyheterna om klimatet dessa dagar? Det får jag! Samtidigt som det sporrar mig att göra bättre för att bidra till att minska utsläppen. Med andra ord ska vi definitivt göra oss av med bilen som jag funderade på nyligen. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *