Hej igen! 

Mycket nu som min gröna själ blir upprörd över. Har ni läst om karusellen kring Cementa? Cements bryter kalk på Gotland och står för 75 % av Sveriges cement som används till betong. År 2017 ansökte företaget förlängt och utökat miljötillstånd för att bryta mer kalk på norra Gotland, men de nekades detta i början av juli i år för att deras miljökonsekvensbeskrivning (MKB analys som företag måste göra) var såpass bristande att den inte håller att ta beslut om verksamhetens miljöpåverkan. Domen innebär att Cementa inte får bryta kalk efter den sista oktober i år. 

Men Cementa har överklagat domen och betongindustrin i Sverige har lobbat rejält för att få fortsätta bryta kalk till cement och betong. Så pass långt har det gått att ämnet nu syns på löpsedlarna och det har pågått många förhandlingar. Till slut gick regeringen med på att förlänga Cementas avtal med åtta månader. Med andra ord har man kringgått och skrivit om en miljölag för att Cementa ska kunna fortsätta ett tag till. Det gör mig så förbannad och förvirrad! Vad ger det för signaler när ett stort företag kan lobba sig fri från sitt miljöansvar? Och varför viker sig regeringen nu när de till slut stod på sig gentemot pressen från oljeindustrin i turerna kring Preem? 

Läste att den rapport som regeringen grundade sitt beslut på var gjord på den vecka! EN vecka?! Endast två personer utanför betongindustrin intervjuades för den rapporten, varav den ena var från Trafikverket vilka står på samma sida som Cementa. Hur fasen kan det ses som en neutral rapport? Och all forskning som pågår i åratal, varför tillfrågas inte de experterna? Konsulterna bakom rapporten menar att om Cementa måste avbryta sin produktion skulle det innebära att Sverige står inför ett akut byggstopp och att det blir svårare att bygga fler bostäder.

Funderar… saker och ting är ju nästan aldrig svart-vita så jag försöker förstå de bakomliggande argumenten. Kan tänka mig att politikerna hamnade i en rävsax, å ena sidan ska de verka för en bättre infrastruktur och ge arbetstillfällen vilket ju det skapas när man bygger mer. Både bostadsbristen och arbetslösheten i Sverige är alarmerande, tex sägs det att 280 000 inom byggbranschen skulle kunna bli arbetslösa som följd.

Å andra sidan, det blir väldigt knepigt när man samtidigt går emot sina egna miljölagar och sabbar för de ambitiösa miljömålen om noll utsläpper snarast… Så dubbelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *