Hej miljövänner! 

Barnen leker i trädgården och jag sitter på trappen med en kaffe och filosoferar, skön tillvaro just nu! Funderar på det där med betong som jag skrev om nyligen, angående turerna kring Cementa. Det handlar mycket om hållbart byggande, eftersom kalken från Gotland som Cementa bryter görs om till cement som används i betong och betong är det mest använda byggmaterielet. Så jag har googlat och läst på lite om det här:

Cementas produktion på Gotland motsvarar ungefär 75% av alla cement i Sverige och är den enda cementproducenten – varje år produceras ca 2,3 miljoner ton cement. Svindlande mängder! Runt 10-15 procent av all cement som används i Sverige importeras, främst från Tyskland, Lettland, Norge och Danmark. Men det är inte samma kvalitet på all sorts kalk, den som finns på Gotland är ovanligt bra. När man tar kalk från exempelvis Kina, Polen, Kanada och Estland blir klimatavtrycket mycket större i produktionsskedet eftersom den kalken inte är lika ren som den svenska. Dessutom är det inte bra ur miljösynpunkt heller med import och långa transporter, bland annat.

Men en hållbarhetsforskare på KTH menar att det egentligen inte spelar så stor roll for klimatet om man använder cement från Sverige eller utomlands, eftersom cement är en stor klimatbov då det står för 8% av världens koldioxidutsläpp. Så problemet är främst att man överhuvudtaget oftast använder cement och betong. Orsaken till att cement är en klimatbov är för att när man processar kalken så frigörs stora mängder koldioxid som varit bundna i stenen i miljontals år. Dessutom måste man komma upp i höga temperaturer under tillverkningen för att få igång de kemiska processer som omvandlar kalken till cement och för det krävs enorma mängder energi, vilket oftast kommer från fossila bränslen. 

Betongindustrin försöker minska på sina utsläpp, genom att tex ersätta bindemedlen i betongen  med 20-30% med bättre alternativ som exempelvis restprodukter som slagg och flygaska, vilket innebär att det behövs mindre andel cement i betongen. Därtill kan man övergå till andra bränslen i cementugnarna som minskar på de fossila utsläppen. Industrin har som mål att det ska finnas klimatneutral betong på marknaden år 2030 och användas i hela landet till år 2045. Vilket är nödvändigt för att kunna uppnå klimatneutralitet, dessutom räknar forskare med att 70% av världens befolkning kommer att bo i storstadsregionen år 2050 – vilket innebär att byggandet kommer öka markant och så även betonganvändandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *