Hej hörni!

Nu får man väl ändå säga att hösten är här på riktigt, trots att vi fått många soliga septemberdagar. Jag tycker alltid det är lite tufft att ha den här långa mörka perioden framför mig men det är också skönt att komma tillbaka till rutiner och pyssla inomhus istället för i trädgården. Vi har lite rotfrukter kvar att plocka in från landet så jag ska ta med mig minstingarna ut så snart regnet har lugnat sig. Det vankas vegetarisk rotfruktsgryta till middag!

En tanke som slog mig imorse när vi alla stod i hallen och klädde på oss våra regnkläder för att cykla till skola och jobb var att vi alla skulle behöva nya skor. Nya stövlar till barnen och ett par rejäla höstskor till mig. Jag tog en sväng på stan på lunchrasten men hittade inte riktigt vad jag sökte. Vi försöker alltid stötta våra lokala butiker i första hand och undviker att beställa onödiga saker på nätet. Men idag fick det faktiskt bli en beställning från mitt favoritmärke när det kommer till skor. Kavat har ett bra hållbarhetstänk både när det kommer till hur skorna tillverkas och kvalitet. Jag lägger gärna en extra peng på skor och kläder i riktigt bra kvalitet så att man kan använda det länge. Något annat som glädjer mig är att jag kunde välja ett 100% fossilfritt fraktalternativ.

Jag förstår att företag ofta väljer det snabbaste och billigaste fraktalternativet för att pressa ner priserna för oss kunder. Men jag ser mer och mer hur man får välja mellan flera olika fraktalternativ när man handlar online. Där tycker jag det är viktigt att vi som konsumenter tar ett ansvar. Människors överkonsumtion kommer vara svår att stoppa med tanke på hur billigt och lättillgängligt allting är idag. Men det finns så mycket smarta logistiklösningar som åtminstone kan minska alla utsläpp som sker i samband med att våra varor ska levereras hem till våra dörrar.

Många fraktföretag erbjuder gröna transportalternativ, vi måste bara visa att vi bryr oss genom att betala den där extra lilla avgiften när vi handlar online. Oftast kostar det oss inte mer än några kronor, ibland är det helt gratis och i längden är det den här typ av handlingar som kan göra skillnad.

Ska man frakta mellan kontinenter är sjöfrakt ett bra alternativ. Det är inte bara mer miljövänligt än flygplan utan även billigare och tidsmässigt skiljer det faktiskt inte så mycket. Ska man frakta på fastlandet är tåg helt klart det bästa alternativet. Det är både billigare, snabbare och miljövänligare. Jämfört med vägtransport så har tågtransport 94% lägre koldioxidutsläpp och 82% lägre energiförbrukning.

Så ja, sammanfattningsvis så skulle vi alla i detta konsumtionssamhälle behöva handla mindre prylar. Men när vi väl behöver beställa något, välj smarta leveransalternativ!

Ha det fint så länge så hörs vi snart igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *